Gezondheidszorg 28 maart 2020

Het Nieuwe Coronavirus

Wat moet ik weten over het nieuwe coronavirus?

In deze cursus leer je over het virus en de ziekte die wetenschappers COVID-19 noemen.  Wat is het, waar komt het vandaag en wat kan het voor jou betekenen?

41 Kaarten

We leren samen met Suzanne die in een drukke stad woont. Ze is nerveus over dit nieuwe coronavirus. Ze wil weten wat ze moet verwachten en wat de kansen zijn voor haar familie om ziek te worden of te sterven.

Het coronavirus is een virus dat zich kan verspreiden tussen mensen. Wetenschappers denken dat het virus zich verspreidt door druppeltjes met virusdeeltjes van het speeksel of tijdens het hoesten, net zoals het griepvirus.

Suzanne heeft een laag risico om het virus te krijgen omdat er nog geen gevallen van het coronavirus zijn in haar stad en omdat ze niet recent heeft gereisd.

Haar partner, Ben, heeft een iets grotere kans op een infectie met het coronavirus. Hij pendelt voor zijn werk als verpleger. Gisteren behandelde hij een patiënt met koorts en een hoest.

Het ziekenhuis waar Ben werkt neemt echter veel voorzorgsmaatregelen. Als mensen met een hoest binnenkomen, krijgen ze een mondmasker om te dragen en wachten ze in een aparte wachtkamer ter bescherming van andere patiënten.

Als Bill thuiskomt uit de kliniek, trekt hij zijn schoenen en bovenkleding uit in de garage en gaat hij douchen. Hij doet dit om te voorkomen dat virusdeeltjes het huis binnenkomen.

Suzanne’s dochter Jackie heeft ook een grotere kans op infectie. Zij heeft een vriendin bezocht in een stad waar mensen zijn gediagnosticeerd met het coronavirus. Haar vriendin is nu ziek.

Hoewel er geen bevestigde gevallen zijn van COVID-19 in de stad van Suzanne, kan het virus zich hier gemakkelijk verspreiden omdat mensen reizen. En dus neemt het gezin een aantal stappen om zich voor te bereiden.

Suzanne en Ben kopen schoonmaakproducten en zeep om hun handen en huis te beschermen tegen het coronavirus. Ze hernieuwen de voorgeschreven medicatie voor Suzanne’s bejaarde moeder zodat zij veilig thuis kan blijven.

Suzanne maakt voorbereidingen voor mogelijke veranderingen in de dagelijkse routines van haar gezin. Ze overlegt met haar baas in verband met werken van thuis uit. Ze maakt plannen voor haar kinderen in geval de scholen sluiten.

Ben leert zijn kinderen aan hoe ze hun handen correct moeten wassen.
Was de handen na gebruik van het toilet, nadat je in publieke ruimtes bent geweest, als je je neus snuit of moet hoesten, en voor het eten of aanraken van je gezicht.

Heb je geen zeep of water dichtbij?
Gebruik gebruik desinfecterende middelen met minstens 60% alcohol. Antibacteriële desinfecterende middelen met een lager alcoholpercentage zijn minder effectief.

Samenvatting
  • De kans om het nieuwe coronavirus te krijgen hangt af van hoe dicht je bent geweest bij iemand die het heeft.
  • Hou je risico laag door weg te blijven uit plaatsen waar het virus slachtoffers heeft gemaakt.
  • Maak er een gewoonte van om regelmatig de handen te wassen.
  • Vermijd je gezicht aan te raken.

Artsen vonden het “nieuwe coronavirus” in december 2019 toen veel mensen ziek werden in Wuhan, China, met iets dat leek op een griep. Het is nieuw omdat wetenschappers het niet eerder hadden gezien.

Nieuwe virussen worden constant ontdekt. Een virus is een microscopische parasiet die levende organismen nodig heeft om te overleven. Virussen kopiëren zichzelf in de cellen van levende organismen.

Coronavirussen zijn virussen met een eiwitmantel rondom.
(“crown” in het Engels).

Er zijn veel verschillende coronavirussen. Velen zijn te vinden in dieren zoals vleermuizen en vogels.

Waar dieren en mensen elkaar kruisen, kan een dierlijk virus soms een mens infecteren.
Soms kan de mens dat virus dan doorgeven aan een ander mens. COVID-19 is op deze manier verschenen.

Net zoals er verschillende soorten griepvirussen zijn, zijn er verschillende soorten coronavirussen. Sommigen veroorzaken milde ziekten, terwijl anderen ernstiger kunnen zijn, zoals het SARS-coronavirus.

Het nieuwe coronavirus uit 2019 lijkt enigszins op het SARS-coronavirus, dus hebben wetenschappers het SARS-coronavirus 2 genoemd, kortweg “SARS-CoV-2”.

Samenvatting
  • Het nieuwe coronavirus is een virus. Het heeft levende organismen nodig om meer kopieën van zichzelf te maken.
  • Het is verwant aan andere coronavirussen zoals het SARS-coronavirus. HHet nieuwe coronavirus veroorzaakt doorgaans minder ernstige ziektesymptomen in vergelijking met SARS maar het verspreidt zich gemakkelijker.
  • Waarschijnlijk is het oorspronkelijk overgedragen van een dier op een mens.

Suzanne hoort nu op het lokale nieuws dat er mensen in haar stad positief hebben getest op het coronavirus.
Gezondheidsexperts hebben het over maatschappelijke verspreiding
(of “community spread” in het Engels).

Community spread betekent dat op z’n minst een paar mensen in één gebied ziek zijn geworden van het virus, waarvan sommigen niet weten hoe ze besmet zijn geraakt.

Als er zich maatschappelijke verspreiding van coronavirus voordoet in de omgeving, beperk dan bezoeken aan openbare plaatsen alsook grote groepen van mensen. Vermijd het schudden van handen of heel dicht bij iemand zijn die ziek is. Dit afstand houden van elkaar noemen we “social distancing”.

Hoe zit het met mondmaskers? Sommige speciale soorten mondmaskers die correct worden gedragen, kunnen bescherming bieden aan artsen en verplegers. Ze kunnen verspreiding van virusdruppels tegenhouden als geïnfecteerde mensen hoesten of niezen.

Maar als je gezond bent, heb je geen gezichtsmasker nodig. Ze voorkomen niet dat virusdeeltjes binnenkomen. Je zou COVID-19 zonder symptomen kunnen hebben, dus het dragen van een masker om hoest te bedekken, kan anderen beschermen. Was uw handen voordat u een masker opzet of aanpast.

Ziek worden is gevaarlijker voor mensen met hart-, long- of nierziektes. Mensen met deze aandoeningen alsook mensen ouder dan 65 jaar moeten proberen thuis te blijven en contacten te vermijden met zieke mensen.

Wat als je ziek wordt, ook al heb je voorzorgsmaatregelen genomen?
Tenzij je een onderliggende chronische ziekte hebt, zal je waarschijnlijk lichte ziektesymptomen ervaren.

Suzanne's dochter Jackie begint zich onwel te voelen en heeft licht verhoogde lichaamstemperatuur.
Symptomen van coronavirus zijn koorts, hoesten, pijn in het lichaam, kortademigheid, en soms hoofdpijn, keelpijn of diarree.

Jackie beslist om over te gaan tot zelfisolatie. Ze blijft thuis van school en meldt zich ziek. Dit beschermt anderen moest ze het coronavirus hebben. Wanneer haar grootmoeder langskomt, blijft Jackie in haar kamer.

Wanneer Jackie meer begint te hoesten, gebruikt ze een zakdoek of doet ze dit in haar elleboog. Zieke mensen dragen best een mondmasker als ze hun huis moeten verlaten.

Jackie’s hoesten en haar koorts duiden op het coronavirus. Suzanne belt haar huisarts.

Omdat Jackie’s symptomen niet ernstig zijn, zegt de dokter dat ze moet thuisblijven. Ze kan een hoestmedicijn nemen. Correct gebruik van handschoenen en een mondmasker kan Suzanne bescherming bieden.

Ernstige symptomen - ademhalingsmoeilijkheden, scherpe pijn in de borststreek, trillen en zweten - kunnen wijzen op een longontsteking. Iemand met deze symptomen moet de spoeddienst van het ziekenhuis bellen of bezoeken.

De familie maakt het huis grondig schoon. Huishoudelijke schoonmaakproducten die beweren het griepvirus te doden, zouden op dezelfde manier tegen het coronavirus moeten werken.

Suzanne’s zoon is bang dat iemand zijn zus gaat meenemen voor “quarantaine.” Maar door 2 weken thuis te blijven, beschermt Jackie al andere mensen terwijl ze ziek is.

Omdat zijn zus ziek is, houdt Suzanne haar zoon thuis van school. Ze wil niet dat hij andere gezinnen ziek maakt.

Als je ziek wordt is het erg onwaarschijnlijk dat je zal overlijden. Kinderen worden minder ziek dan ouderen. Mensen ouder dan 80 lopen het grootste risico op levensbedreigende condities.

Als je symptomen van het coronavirus vertoont, blijf thuis, houd afstand van andere mensen en draag een mondmasker. Als je ernstigere symptomen ontwikkelt, zoals moeilijk ademen, koud zweet, stekende pijn in de borstkas of intense slapeloosheid, zoek spoedhulp.

Weken later hoort Susan van regeringsfunctionarissen dat mensen in haar stad thuis moeten blijven tenzij ze "essentieel" werk doen, of ze moeten zorgen voor.

Bill gaat aan het werk om patiënten te behandelen, maar de rest van het gezin blijft thuis. Susan checkt in bij een bezorgdienst. Hun kinderen gebruiken videochat om met hun vrienden en oma te praten. Bill zegt dat hun vrienden ziek kunnen zijn zonder het te weten.

Er bestaan geen vaccins of behandelingen tegen het coronavirus. Wetenschappers werken aan nieuwe potentiële vaccins en medicijnen maar dit kan vele maanden of jaren duren.

Samenvatting

Geïnformeerd zijn is de eerste stap om jezelf te beschermen.

Bescherm jezelf en anderen door goede persoonlijke hygiëne toe te passen en afstand te nemen van anderen indien ziek.

Blijf bij uitbraken op de hoogte van nieuws van de lokale overheid.
Optionele feedback

Wat vond je van deze cursus?

Geverifieerd door
Tara C. Smith, PhD.

Dr. Smith is een Professor Epidemiologie aan Kent State University. Haar onderzoek focust op zoönotische infecties die worden overgedragen tussen dieren en mensen.

Geverifieerd door
Ian Mackay, PhD.

Dr. Mackay werkt in de volksgezondheidsvirologie. Hij detecteert en karakteriseert virussen die een bedreiging vormen voor het publiek.

Geverifieerd door
Harrison Kalodimos, MD.

Dr. Kalodimos is een huisarts met een praktijk in Seattle, Washington.


Taal
Delen
Bronnen
Kom meer te weten
Lifeology heeft een missie om het leren van wetenschap en gezondheid leuk en toegankelijk te maken door middel van kunst en verhalen.

Lifeology is een platform dat wetenschap en kunst combineert in geïllustreerde minicursussen waar iedereen van kan genieten! We hebben ook een gemeenschapsruimte die experts, makers en lezers samenbrengt om wetenschap en gezondheidscommunicatie te innoveren.

Bezoek Lifeology.io voor meer informatie.